CNC megmunkálás

Korszerű géppark áll rendelkezésünkre, mely elengedhetetlen feltétele a nagy pontosságú alkatrészek gyártásának. Legújabb fejlesztésünk egy DMU 50 ECO típusú 5 tengelyes megmunkáló központ, így egy felfogásban tudunk bonyolult, precíziós alkatrészeket gyártani. A gépekről bővebben a "Híreink" rovatban írunk, fotóikat pedig a "Gépeink" galériában osztjuk meg.

Eljárásaink:

CNC Esztergályozás, marás, köszörülés

Gépeinkkel 2, 2.5, 3, 4, valamint 5 tengelyes CNC marást, esztergályozást, köszörülést végzünk, mintadarabok, rajzok ill. 3D-s modellek szerint.

CAD

Solid EdgeAlkalmazott szoftverünk: Solid Edge
Beolvasható fájlformátumok: .dwg, .dfx, .igs, .stp, .par, stb., szinte az összes, elterjedtebb fájlformátum.
A szoftverrel képesek vagyunk bármilyen mintadarab, 2D-s rajz vagy 3D-s testmodell alapján modellezni, készülékeket, gépegységeket stb. tervezni.

CAM

EdgeCamAlkalmazott szoftverünk: EdgeCam
Beolvasható fájlformátumok: u.a. mint az előzőekben felsorolt esetek.
A szoftverrel számítógépes munkaállomásokon, 2D-s rajzok ill. 3D-s testmodellek alapján vezérpályákat generálunk, gyártási szimulációkat végzünk, majd a megmunkáló programokat hálózaton küldjük ki a CNC gépeinkhez.

Egy kis elmélet:

- A CNC (Computer Numerical Control) olyan szerszámgép, amely programozható mikroszámítógépet is tartalmaz, ami a vezérlését végzi.
- 3D-s marás: a szerszám (vagy a munkadarab) egyszerre tud mozogni az X, Y és Z tengelyek mentén. Ez lehetővé teszi 3 dimenziós felületek megmunkálását.
- 4D-s marás: a szerszám (vagy a munkadarab) az X, Y és Z tengely mentén tud mozogni, illetve egy tengely körül tud forogni (A tengely)
- 5D-s marás: u.a. mint a 4D-s marás, csak itt két tengely körül tud forogni (A, B tengelyek).

Szikraforgácsolás

Cégünk a huzal-szikraforgácsolási technológiát 2009-ben vezette be egy új Fanuc RoboCut Alpha 1iC típusú gép megvásárlásával. A gép megtekinthető a "Gépeink" menüpont alatt.

Főbb jellemzői:

Fanuc RoboCut Alpha 1iC- Max. munkadarab méret (mm): 820x730x300
- Maximális munkadarab tömeg (kg): 1000
- Asztalmozgás (mm): 550x370
- Z tengely mozgás (mm): 310
- UV tengely mozgás (mm): ±60 mm x ±60
- Maximális kúp szög: ±30 fok/80mm
- Maximális vágási sebesség (mm/perc): 330

Egy kis elmélet:

- A szikraforgácsolás olyan fémforgácsolási technológia, ahol az elektróda és a munkadarab között szabályozott elektromos ívkisülések folyamata választja le a munkadarabról az anyagi részecskéket.
- Azon kevés fémmegmunkálási technológiák közé tartozik, ahol a szerszám anyaga puhább mint a vele megmunkálni kívánt anyagé.
- Síkbeli (2D-s) alakzatok kivágására, hajszálvékony furatok készítésére, illetve térbeli (3D-s) alakzatok készítésére használják.
- Tipikus alkalmazási területe a különböző műanyag fröccsöntés és a süllyesztékes kovácsolás szerszámainak (süllyesztékek) előállítása.
- Előnye, hogy pontos 3D-s alakzatok is megmunkálhatóak edzett acél és keményfémek esetén is.