Alumínium eloxálás

Eloxálásnak, vagy ahogy azt szakmai körben nevezzük, Anodizálásnak (anódos oxidációnak) azt az elektro-kémiai oxidációs eljárást nevezzük, amellyel alumínium felületeket kemény és kopásálló, korrózióálló, ugyanakkor színtartó és esztétikus réteggel látjuk el.

2015-től áprilisától Magyarország egyik legkorszerűbb, automata üzemű darupályás eloxáló sorával indítottuk új tevékenységeinket:

Natúr/védő eloxálás

Elox sor
  1. korrózióálló felületek natúr színben
  2. különféle finommechanikai gépalkatrészek egyedi és kis szériájú felületkezelése
  3. pneumatikai, autó és légiipari, egyéb iparágak alkatrészeinek felületkezelése nagy szériában

SZÍNES Eloxálás

  1. fekete és arany színben

KEMÉNY Eloxálás

  1. nagy kopásállóságú és keménységű (>400 µVickers) felületek, 20 µ-tól

Eloxálás során vállalható méretek: 1300x700x400mm.

Ha kíváncsi az üzemre, kattintson IDE,
vagy menüből is elérheti: BERENDEZÉSEINK - ELOXÁLÓ SOR!

Letölthető rövid ismertető

ELOXÁLÁS - Az alumínium anódos oxidációja

Az anódos oxidáció:

Az alumínium kiváló korrózióállósága közismert. Ezt a tulajdonságát a felületén képződő tömör oxid rétegnek köszönheti, ami megvédi a további korróziótól az alapfémet.

Az anódos oxidáció vagy más néven eloxálás ezt a természetben lezajló folyamatot hivatott elvégezni mesterséges körülmények között. Az alumíniumot híg savban (foszforsav, oxálsav, kénsav, krómsav stb.) anódként kapcsoljuk (pozitív pólus). Az anódon oxigén fejlődik, a katódon hidrogén. A fejlődő oxigén azonnal reagál az alumíniummal és porózus oxidréteget hoz létre. Végfelhasználástól függően változtatható az oxid-réteg vastagsága.

Színtelen, díszítő bevonatként általában 5-15 mikrométer, jól színezhető vastagabb bevonatként 15-20 mikrométer rétegvastagságot alkalmazhatunk.

Színezéskor a képződött oxidréteg csőszerű pórusaiba juttatunk adszorpciós (kémiai), vagy elektrolitikus (fémoxid leválasztás) úton szín pigmenteket.

A folyamat végén a pórusokat az úgynevezett pórustömítéssel lezárjuk, így tartós korrózióálló, nem fakuló felületet kapunk.

A technológia

A tökéletes minőségű oxidréteg eléréséhez elengedhetetlen hogy a munkadarab felülete tiszta, homogén és oxid-mentes legyen.

Ennek eléréséhez a technológiai sor mindig zsírtalanítással kezdődik.

A technológiai folyamatok között öblítés szükséges.

A szatinálás opcionális lépés, a zsírtalanítást követően homogén matt felület alakítható ki vele.

Elox folyamatábra

Az eloxálási művelet után színezés és/vagy pórustömítés következik.

A pórustömítés forró vízben vagy nikkel-acetát oldatban történik leggyakrabban.

Az eloxált felület megjelenése erősen függ az alumínium ötvözőinek minőségétől és mennyiségétől. Az ötvözők mennyiségének növekedése rontja az alu eloxálhatóságát.

A következő táblázat mutatja az ötvöző anyagok hatását az eloxálhatóságra.

Alumíniumok és alumínium ötvözetek eloxálhatósága


Kemény eloxálás

Az alumínium-oxid (Al2O3 ) vagy korund a természetben előforduló második legkeményebb ásvány. ( 1. gyémánt ) Különleges igénybevételű alkatrészek esetén ahol a súrlódásból adódó kopás veszélye áll fenn, jó megoldást nyújt az ún. kemény eloxált felület.

Kemény eloxálásnál a fürdőt erősen hűteni kell. Alacsony hőmérsékleten az oxid visszaoldódás folyamata lelassul, a képződő oxid réteg pedig tömör, porózusmentes lesz. A jellemző rétegvastagság 20-100 mikrométer. A felület megjelenése szürke-sötét szürke esetleg fekete árnyalatú lesz az ötvözet minőségétől függően.

Technológiák a Török Gépipari Kft.-nél

- natur elox 5-15 mikrométer rétegvastagságban 20%-os kénsavban

- fekete elox 10-20 mikrométer rétegvastagságban 20%-os kénsavban

- kemény elox 20-100 mikrométer rétegvastagságban 10%-os kénsavban

A sor kialakítása lineáris. A technológiai sorrend a felrakó/leszedő pozíciótól legtávolabb eső zsírtalanító fürdőben indul. Zsírtalanítás/szatinálás után kaszkád öblítés (2x) következik, majd az oxidmentesítő kénsavas pácolás. Ezt követi a normál vagy a kemény eloxálás. Elox után ismét kaszkád öblítés (3x), majd szükség esetén színezés a követő lépés. Az oxidálás végső technológiai lépése a pórustömítés 96-98°C-os lágy vízzel.

A sor elmélet kapacitása kb.8m2/ óra eloxált felület, natur eloxálás esetén.

A soron a kádakon peremelszívás lett kiépítve 22000m3/óra kapacitással. Az elszívott levegőt vízpermeten keresztül juttatjuk a szabadba, így a sav és lúg maradványok kimosódnak a levegőből, és visszakerülnek a szennyvízkezelő üzembe.

A szennyvízkezelő berendezés végzi az üzemben képződött szennyezett öblítővizek tisztítását. A folyamat lényege az, hogy a vízben lévő oldott alumíniumot eltávolítsuk, a pH-értéket a kibocsátható 6-10 értékre állítsuk be. A rendszer automatikusan működik. Emberi felügyeletet igényel, a szükséges vegyi anyagokat folyamatosan pótolni kell a beoldó tartályokba. Az alumíniumot a reaktorban mésztejes pH-állítással pH=9,5 értéken kicsapjuk a vízből hidroxid csapadék formájában ( Al(OH)3). A csapadék az alkalmazott flokuláló szer hatására nagy méretű, jól ülepedő formában kerül az ülepítő tartályba. Innen a tiszta víz elfolyik, kavicsszűrőn keresztül kerül a közcsatornába. A kiülepedett csapadékot szűrőprésre nyomjuk, az ott keletkező iszapot pedig big-bag zsákba ürítjük, majd elszállíttatjuk.

Vonatkozó szabványok

DIN 17611

ÖNORM C 2531 „Anódosan oxidált alumíniumtermékek”

MSZ EN 12373-1:2001 "Alumínium és alumíniumötvözetek. Anódos oxidálás. (Az alumínium anódos oxidálással készült dekoratív és védőbevonatai előírásának módszere)